Gebitsverzorging bij honden en katten

De verzorging van het gebit van honden en katten is net zo belangrijk als de verzorging van je eigen gebit. Net als mensen kunnen honden en katten last hebben van een onfrisse adem of gebitsproblemen. Gebitsproblemen bij honden en katten hebben vele oorzaken; soort voeding, erfelijke aanleg, snacks etc. Een regelmatige verzorging van het gebit voorkomt problemen en kostbare dierenartsingrepen.   

Gebitsproblemen voorkomen

Hoewel kauwkluiven, snoep/tabletten/voeding met tandverzorgende stoffen (chlorofyl, propolis, e.d.), kauwspeelgoed (kong, floss, etc.) het gebit helpen te verzorgen, zijn extra gebitsverzorgende producten noodzakelijk voor een goed onderhoud van het gebit.  Tandenpoetsen blijft de beste methode om het gebit van jouw hond of kat gezond te houden. Hoe je het tandenpoetsen aanpakt en kunt aanleren zie je in onderstaande filmpjes. 

Tandenpoetsen aanleren bij je hond 

Lukt het tandenpoetsen écht niet, dan zijn er nog allerlei andere manieren om het gebit van jouw hond of kat toch extra te verzorgen. Wij hebben een ruim assortiment gebitsverzorgende producten. Deze producten bevatten enzymen die tandplak afbreken en ingrediënten die calcium binden waardoor er geen tandsteen gevormd kan worden. 

Gebitscontrole 

Goede gebitsverzorging is belangrijk om gebitsproblemen te voorkomen. Doe je niks aan gebitsverzorging dan kan je hond of kat last krijgen van tandplak, tandsteen, gaatjes, ontstekingen en zelfs gezondheidsproblemen op andere plaatsen in het lichaam. Aan de hand van onderstaande afbeeldingen kun je bepalen wat de conditie is van het gebit van jouw huisdier. 

Gezond gebit

Een gezond gebit bevat geen aanslag en heeft witte tanden en roze tandvlees. Het tandvlees is goed doorbloed en ziet er gezond uit.

Tandplak

Als er op de tanden een gelige aanslag zit en het tandvlees rood geïrriteerd is heeft je hond of kat duidelijk tandplak. Tandplak is een veel voorkomende aandoening. Het is een vrij zachte laag die bestaat uit bacteriën, calcium en fosfor. Deze laag ontstaat uit speeksel, voedselresten en water. Tandplak zit vooral langs het tandvlees, maar kan ook voorkomen op andere plaatsen. Individuele aanleg, leeftijd en schedelvorm zijn bepalend voor de vorming van tandplak. Tandplak kan door zorgvuldig poetsen nog verwijderd worden.

Gevolg van tandplak: Tandsteen

Als er bruine aanslag zit op het gebit van je hond of kat en er sprake is van slecht doorbloed tandvlees (zie afbeelding), adviseren we contact op te nemen met je dierenarts. Je dier heeft dan namelijk tandsteen. Tandsteen ontstaat wanneer tandplak verkalkt. Overal waar tandplak aanwezig is, kan dus tandsteen ontstaan. Tandsteen is niet meer weg te poetsen en zal onder narcose verwijderd moeten worden bij de dierenarts. Een gebitsreiniging kan erg kostbaar zijn.

Overige gevolgen van tandplak

Tandplak kan ook cariës (gaatjes), gingivitis (tandvleesontsteking), parodontitis (tandvleesontsteking waarbij het bot wordt aangetast), ontsteking van wangslijmvlies, woekeringen in de bek en/of tumoren veroorzaken. De bacteriën die deze ontstekingen veroorzaken, kunnen doordat ze worden ingeslikt ook op andere plaatsen in het lichaam problemen veroorzaken. Reden genoeg dus om het gebit goed te verzorgen!