Luipaardgekko
De luipaardgekko is zowel voor de beginnende als voor de meer ervaren reptielenhouder een ideaal reptiel. Het is een zachtaardige en eenvoudig te houden soort die al meer dan 30 jaar wordt gekweekt in de Verenigde Staten en Europa. De luipaardgekko is verkrijgbaar in zijn natuurlijke vorm en patronen, maar er bestaan ook verschillende kleurenvariëteiten (morfen).
Luipaardgekko weetjes:
Wetenschappelijke naam: Eublepharis macularius
Familie: Luipaardgekko’s behoren tot de subfamilie Eublepharidae of ooglid gekko’s.
Verspreiding: Iran, Pakistan, Afghanistan en een deel van India
Gemiddelde grootte van een pasgeboren jong: 7-10cm
Gemiddelde grootte van een volwassen dier: 18-25cm
Gemiddelde levensduur: 10-25 jaar (sommige exemplaren worden zelfs ouder)
Huishouding
Zorg ervoor dat als je een luipaardgekko aanschaft, het terrarium al klaar staat. Voor een paartje luipaardgekko's heb je een terrarium nodig met de minimale afmeting van 60x45x30 centimeter. Als je een luipaardgekko alleen houd is een minimale afmeting van 45x45x30 centimeter ook geschikt. Zet het terrarium op een rustige plaats in de kamer en beweeg ook rustig in de buurt van het terrarium. Een slot is handig om zo ongewenste kinderen buiten te houden. Hanteer je luipaardgekko op een rustige manier en in een rustige omgeving. Let op dat bij een groep luipaardgekko's er altijd één man bij één of meerdere vrouwtjes geplaatst moet worden. Mannen zijn vaak erg agressief tegen elkaar en dat kan tot nare situaties lijden.
Zorg naast genoeg ruimte ook voor een goede achterwand in het terrarium. Luipaardgekko's vinden het prettig als ze af en toe kunnen schuilen of zich kunnen verstoppen. Bij een "doorkijkterrarium"is dat niet mogelijk en kan een luipaardgekko veel stress ervaren. Veel terrariums hebben een achterwand van kurk. Dit is echter niet handig aangezien de krekels die je je luipaardgekko moet voeren hier graag tussen gaan zitten. Hierdoor wordt het niet meer makkelijk bereikbaar voor jou gekko.
Er bestaan verschillende soorten bodembedekkers. Niet alle soorten zijn even geschikt voor luipaardgekko's. Gebruik bij voorkeur geen scherpe bodem bedekkers zoals "Bark", houtsnippers of cocosvezel. Als je gekko dit inslikt kan het goed mis gaan.
Verzorgen en hanteren
U kunt luipaardgekko's voorzichtig laten wennen aan oppakken, zodat u het dier zo nodig kunt hanteren zonder dat het hiervan stress ondervindt. Het beste kunt u hierbij de gekko met beide handen opscheppen. Een luipaardgekko is echter geen dier dat u vaak op moet pakken, ze ervaren al snel veel stress. Pas bovendien op dat u de gekko nooit bij de staart pakt, hij zal deze dan afstoten. Ondanks dat deze wel gewoon weer terug kan groeien, komt deze nooit zo mooi terug als het originele exemplaar. De huid van de luipaardgekko is gevoelig. Luipaardgekko's kunnen bijten maar doen dit niet snel.
Het is belangrijk om het terrarium goed schoon te houden. verwijder regelmatig resten van voedseldieren en ontlasting door middel van het gebruik van bijvoorbeeld een zeef. Vaak kiezen luipaardgekko's een specifieke plek om hun ontlasting te doen, dus dat vergemakkelijkt het schoonmaken. Vervang de bodembedekking als deze echt vies of vochtig is. Zorg altijd voor schoon en vers drinkwater. Let wel op dat je het waterschaaltje niet te vol vult. Je gekko loopt het gevaar te kunnen verdrinken als hij met zijn kop in het bakje water blijft hangen.
Voeding
Luipaardgekko's eten dierlijk, levend voedsel zoals krekels en kakkerlakken, eventueel aangevuld met meelwormen of wasmotten. Let er op dat meelwormen en wasmotten erg vet kunnen zijn dus geef er niet te veel van. De maat van de voedseldieren kunt u bepalen door niet groter te geven dan de maat van de kop. U kunt de voedseldieren ook voedingsrijker maken door deze ook te voeren met bijvoorbeeld krekelgel, groente en fruit of verschillende soorten sla. Houdt bij het voeren van sla wel in de gaten dat deze licht vochtig is. dit voorkomt eventueel schimmelen als de voedseldieren dit laten liggen. Om ervoor te zorgen dat de voedseldieren volledig voedingsrijk zijn, wordt geadviseerd om deze altijd te bepoederen met calcium- en/of vitaminepoeder voorafgaand ze te voeren aan je luipaardgekko. Sommige luipaardgekko's houden ook van wat zacht fruit. Wissel regelmatig het voer af. Op die manier krijgt je luipaardgekko alle voedingsstoffen binnen. Bepoeder ook altijd al het fruit.