Tips/handleiding voor uw kat of kitten

Omdat wij van Dierenexpert Benji uw kat een warm hart toedragen willen wij u via deze tips advies geven hoe u uw kat goed kunt verzorgen.

Als u van plan bent een nieuwe kat aan te schaffen is het allereerst van belang om uzelf ervan te overtuigen dat het ras wat u kiest ook bij u en evt. uw gezin past. Bij ons in de winkel kunt u hierover advies inwinnen.
Is uw keus op een kitten gevallen zorg er dan voor dat u een vrolijk fit diertje uitzoekt dat vanzelf naar u toe komt lopen als u de fokker bezoekt. Neem bij de fokker voor een week eten mee van hetgene dat de kat/kitten is gewend. Bij vervoer kan de kat stress krijgen waardoor de ontlasting dun kan worden. Als u dan meteen het voer ook nog eens verandert kan dat resulteren in diarree. Als de kat is gewend (meestal na 2 tot 3 dagen) dan kunt u de monsters van kattenvoer die u in de winkel kunt krijgen gaan proberen. Hierna kunt u overstappen op het voer van uw keuze.

Kattenhygiëne
Katten zijn zeer schone beestjes, ze willen graag een schone kattenbak met zo schoon mogelijk grint. Laat u hierin steken vallen dan kan de kat besluiten om zijn behoeften naast de bak te gaan doen. Qua kattengrint zijn er een aantal keuzes:
1] “Weg-gooi” grint, deze soorten verschoont u elke 3 dagen door de kattenbak leeg
te gooien, te reinigen en opnieuw schoon grint er in te doen. De prijzen van deze soorten zijn laag maar er komt nogal wat stof af (wat slecht is voor de gezondheid). Ook laat soms de absorptie te wensen over.
2] “ Klompvormend grint”, deze soorten schept u elke dag uit. De urine worden klontjes en de ontlasting droogt uit.
U gebruikt een laag grint van min. 8 cm. (de urine mag de bodem niet bereiken) deze schept u dus uit en vult alleen bij wat eruit geschept wordt. Hierdoor is het zuinig en voordelig in gebruik. In beide gevallen bestaat er veel kwaliteitsverschil, zelfs tussen dezelfde kleisoorten, laat u hierover informeren bij ons in de winkel.
Vaak is goedkoop duurkoop.
3] Dan zijn er nog veel soorten speciaal grint; Silica korrels, Hout korrels (vuren hout) of Peewee houtkorrels (dennenhout). Van het unieke PeeWee systeem kunt u een filmpje bekijken op You tube.

Spelen en Krabben
Uw kat is een jager, daarom is het belangrijjk dat er voldoende speeltjes in huis liggen. Speeltjes met echte veren, of met echt kattenkruid (Kong) hebben de voorkeur. Ook samen spelen is fijn voor een kat. Uw kat zal uw huis gaan indelen in een krab, speel, poep en slaapzone. U kunt dit begeleiden door op tijd een goede krabpaal aan te schaffen, een schone kattenbak, een lekker snurkmandje en wat speeltjes. Door waar u e.e.a plaatst in uw huis kunt u bepalen waar de kat zijn plek vindt.
Bij ons in de winkel hebben wij een uitgebreid assortiment kattenkrabpalen van zeer goede kwaliteit, veel speeltjes kattentoiletten etc.

Voeding & Snacks
De juiste voeding voor uw kat is van groot belang, uw kat is afhankelijk van zijn eten om gezond en fit te blijven. Om te weten wat een kat nodig heeft is het van goed om te begrijpen dat uw kat een carnivoor is, d.w.z. een dier dat hoofdzakelijk dierlijke eiwitten nodig heeft. Hiernaast is het goed om ook nog te letten op de verhouding snelle en langzame koolhydraten (liever meer langzaam dan snelle) en ook de vetbron is belangrijk.
Geef bijvoorkeur voeding met een onverzadigde vetbron zoals van gevogelte, vissen of planten. Dat komt neer op Kippenvet, Zalmolie of Zonnebloemolie.
In het geval van alle ingrediënten is het nodig dat u kunt begrijpen waar het vandaan komt. Termen als dierlijke eiwitten, dierlijk vet, olie en vet of nog erger vlees en dierlijk bijproduct moet u niet zomaar kopen.
Als de producent eerlijk is zet deze op de verpakking wat erin zit en verschuilt zich niet achter deze vage termen.
In al deze gevallen gaat het dan n.l. om rest (afval) product. Als u betere producten koopt zonder vulmiddelen zal uw kat minder verharen, beter zijn gewicht onder controle hebben, minder geur verspreiden en algeheel fitter zijn.
Het is normaal dat een kat 1 tot 2x per dag ontlasting heeft. Is dit vaker of is de ontlasting niet mooi hard (maar niet té) dan is het zaak wat aan de voeding van uw kat te doen. Wen hierbij de kat in 3 tot 7 dagen over van het oude naar de nieuwe voeding.
Snel eten is op zich een natuurlijke manier voor katten om te eten, leeuwen willen ook liever alles snel zelf opeten dan delen met zijn buurman. Krijgt uw kat hier last van (braken) dan zijn er speciale eetbakken te koop om uw dier langzamer te laten eten. Ook kunt u proberen om van brokjes wisselen.
Verteren doet een kat pas in zijn maag en niet zoals bij mensen ook in de mond. Uw kat moet altijd vers koud water kunnen drinken, bijvoorkeur uit een waterfontein. Natuurlijk kunt bij ons advies vragen over wat te doen.
Versvlees voedingen worden gebruikt door baasjes die “zo dicht mogelijk bij de natuur” willen voeren. Hierbij is het van belang dat u vlees voert waar
voedingsstoffen zoals calcium, fosfor, anti-oxydanten en mineralen zijn toegevoegd. Tevens bestaan deze maaltijden vaak uit veel water waardoor er erg veel gevoerd
moet worden. Qua bacteriecultuur in het maagdarmkanaal van uw kat kan het fijn zijn om af en toe vers vlees te voeren. Merken al Naturis en Natures menu zijn hiervoor goede voorbeelden (in volgorde van zo min mogelijk water).
Blikvoedingen zijn vooral voor het gemak, ze bevatten bijna altijd heel veel vocht, tot wel 80% ! Het overige is vaak afvalvlees. Erg dure maatijden voor weinig kwaliteit. Bij uw Dierenexpet hebben we blikjes die naast vocht wel echt vlees of vis gebruiken.
Brokken zijn de meest voorkomende manier van voeren. Mits u op de eerder genoemde voorwaarden let kan een kat heel goed oud worden op brokken.
U voert uw kat 2 maal per dag (kittens tot 3 maanden 3x), hierbij deelt u de aangegeven daghoeveelheid door 2 of 3.
Snacks kunt u uw kat geven als beloning of in een trainingsprogramma. Let hierbij op dat er veel snacks zijn met granen, deze dus met mate geven.Het gaat om het moment van de snack geven en niet om de grootte.

Ontwormen en Ontvlooien zal u regelmatig moeten doen. Hiervoor kunt u bij Dierenexpert een voordelig abonnement afsluiten of de artikelen los kopen.
Vraag altijd advies daar u met giftige stoffen gaat werken. Ontwormen doet u uw kat die binnen blijft 2x per jaar, bij een buitenkat is dat 4 keer per jaar, gemakkelijk te onthouden is als u dit met het wisselen van het seizoen doet.
Om wormpilletjes of pasta binnen te krijgen zijn er hulpmiddelen beschikbaar.
Ontvlooien ligt soms iets ingewikkelder. Wat zeker is dat als u het hele jaar een middel tegen vlooien (en teken) gebruikt u zeer weinig kans maakt op grotere vlobesmettingen. Hiervoor zijn heel veel merken geschikt, om uw keus goed te kunnen maken kunt u nog letten op welke werkzame stoffen erin zitten.
Bijna altijd zijn merknamen duurder maar niet beter dan eenzelfde werkzame stof die herverpakt is door bijvoorbeeld Beaphar of Exil.

Vachtverzorging is bij katten ook van belang, kortharige katten masseert u met een rubberen borstel. Hierdoor stimuleert u de bloedsomloop en zullen de
talgklieren beter gaan werken. De vacht zal in combinatie met de juiste voeding er mooi glanzend uit gaan zien.
Voor katten met langer haar gebruikt u een geschkte kam en een borstel. Altijd eerst de borstel gebruiken en dan pas de kam. Komt u wat moeilijker door de vacht
dan zijn er producten te koop in de vorm van poeder of nertsolie waardoor u uw kat makkelijker kunt kammen.

Wij wensen u veel plezier toe met uw kat en zijn graag uw adviseur.