Omdat wij van Dierenexpert Benji uw hond een warm hart toedragen willen wij u via deze tips advies geven hoe u uw hond goed kunt verzorgen.
Als u van plan bent een nieuwe hond aan te schaffen is het allereerst van belang om uzelf ervan te overtuigen dat het ras wat u kiest ook bij u en evt. uw gezin past. Via de Raad van Beheer op Kynologisch gebied of bij ons in de winkel kunt u hierover advies inwinnen. Kijk op www.raadvanbeheer.nl Is uw keus op een puppy gevallen zorg er dan voor dat u een vrolijk fit diertje uitzoekt dat vanzelf naar u toe komt lopen als u de fokker bezoekt. Laat bij de fokker een oude lap of leuk speeltje achter zodat u, als u het puppy gaat ophalen, uw achtergelaten item weer mee naar huis neemt. Hier zit dan nestgeur aan waardoor u uw puppy sneller kan laten wennen thuis met minder heimwee naar de moeder. Voor uw puppy of volwassen hond heeft u een aantal dingen nodig, afhankelijk van de manier van opvoeden kunt u ook bepaalde dingen weglaten of toevoegen.
Bench of niet Als vervoerskooi of permanente kooi (voor ‘s nachts) kan een metalen bench of draadkooi uitkomst bieden. Uw hond zal de bench moeten leren kennen als een fijne eigen plek om in te slapen of te vertoeven als u uit huis bent. Een hond kan daar ook wat zelfverzekerder door worden omdat zijn plek vetrouwd is. U mag de hond dan ook niet met straf in de bench sturen, het moet altijd blij en vrolijk zijn om daar een tijdje in te verblijven. Uw huis blijft dan schoon en heel. Ook zal uw hond zijn eigen plekje, mits niet te groot, ook nooit bevuilen. Het zal u gaan waarschuwen d.m.v. gedrag dat het een behoefte moet doen.
Als u dit op tijd “leest” en reageert is uw hond in weinig tijd zindelijk. Als uw hond doorheeft dat u hem begrijpt zal ze u ook aangeven dat ze naar buiten moet als ze later in een grotere ruimte is.
Een andere manier om uw hond zindelijk te maken is met kranten of hygienischer met Puppy pads. Dit zijn matjes die heel veel vocht en geur opnemen en uw hond zal dan, nadat u het matje heeft opgeruimd, niet zo op een andere plek gaan. Als de hond dan geheel krant/pads zindelijk is kunt u de matjes steeds dichter bij uw buitendeur leggen. Waardoor uiteindelijk de hond zal moeten begrijpen dat buiten de plek is waar alle behoefte gedaan moet worden.
In elk systeem is het van groot belang dat u uw hond als íe buiten het goed doet beloont, prijs hem de hemel in en laat zien dat u blij bent. Daarentegen reageert u niet naar de hond mocht het binnen fout gaan, gewoon opruimen waar “ie niet bij is en klaar. Als de hond wat groter en zelfverzekerder is kunt u wel met de stem laten blijken dat u de behoefte in huis doen niet fijn vind. Spreek hierbij met een zo laag mogelijke, zeer serieuze en ietwat boze stem.
Spelen en Kauwen Uw hond, en zeker uw puppy, heeft veel behoefte aan knagen en spelen. Een hond moet tussen de 20 en 60 minuten per dag aan een bot kunnen knagen. Het gebit wordt hierdoor gereinigd en het is ook belangrijk voor de afleiding en zelfstandigheid van uw hond. Uw hond doet dit alleen en helemaal zelf. In de natuur gebeurt dit met takken en meestal na de maaltijd. Hiervoor is een uitgebreid arsenaal aan botten en kluiven beschikbaar. Vergewis u ervan dat de kwaliteit hiervan goed is. Er zijn veel kauwbotten op de markt uit China. Deze bevatten stoffen zoals chroom en zijn dus van mindere kwaliteit als dezelfde botten uit Thailand. U kunt dit herkennen aan de prijs (goedkoper) van de botten en het vullen van de botten met kleine stukjes (ook voor de prijs). Goed kauwmateriaal is uit maximaal 2 stukken buffelhuid of koeienhuid gemaakt.
Ook heeft uw hond, naast het regelmatig uitlaten, behoefte aan gezelschap in de vorm van samen spelen. Dit zou over de dag minimaal een uur moeten zijn. De speeltjes die u hiervoor gaat gebruiken haalt u weg bij de hond zodat hij ze niet kan kapotmaken. Wilt u dat uw hond het speeltje kan houden om door te spelen vraag dan bij ons in de winkel advies. Natuurlijk gaan alle speeltjes vroeg of laat stuk, het is dan veilig om ze te vervangen.
Voeding & Snacks De juiste voeding voor uw hond is van groot belang, uw hond is afhankelijk van zijn eten om gezond en fit te blijven. Om te weten wat een hond nodig heeft is het van goed om te begrijpen dat uw hond een carnivoor is, d.w.z. een dier dat hoofdzakelijk dierlijke eiwitten nodig heeft. Hiernaast is het goed om ook nog te letten op de verhouding snelle en langzame koolhydraten (liever meer langzaam dan snelle) en ook de vetbron is belangrijk. Geef bijvoorkeur voeding met een onverzadigde vetbron zoals van gevogelte, vissen of planten. Dat komt neer op Kippenvet, Zalmolie of Zonnebloemolie. In het geval van alle ingrediënten is het nodig dat u kunt begrijpen waar het vandaan komt. Termen als dierlijke eiwitten, dierlijk vet, olie en vet of nog erger vlees en dierlijk bijproduct moet u niet zomaar kopen. Als de producent eerlijk is, zet deze op de verpakking wat erin zit en verschuilt zich niet achter deze vage termen. In al deze gevallen gaat het dan n.l. om rest (afval) product. Als u betere producten koopt zonder vulmiddelen zal uw hond minder verharen, beter zijn gewicht onder controle hebben, minder geur verspreiden en algeheel fitter zijn.Het is normaal dat een hond tot 2x per dag ontlasting heeft. Is dit vaker of is de ontlasting niet mooi hard (maar niet té) dan is het zaak wat aan de voeding van uw hond te doen. Wen hierbij de hond in 3 tot 7 dagen over van het oude naar de nieuwe voeding. Schrokken is op zich een natuurlijke manier voor honden om te eten, wolven willen ook liever alles snel zelf opeten dan delen. Krijgt uw hond hier last van dan zijn er speciale eetbakken te koop om uw dier langzamer te laten eten. Verteren doet een hond pas in zijn maag en niet zoals bij mensen ook in de mond.
Versvlees voedingen worden gebruikt door baasjes die “zo dicht mogelijk bij de natuur” willen voeren. Hierbij is het van belang dat u vlees voert waar voedingsstoffen zoals calcium, fosfor, anti-oxydanten en mineralen zijn toegevoegd. Tevens bestaan deze maaltijden vaak uit veel water waardoor er erg veel gevoerd moet worden. Qua bacteriecultuur in het maagdarmkanaal van uw hond kan het fijn zijn om af en toe vers vlees te voeren. Merken als Naturis, Alaska, Duck en Carnibest zijn hiervoor goede voorbeelden (in volgorde van zo min mogelijk water).
Blikvoedingen zijn vooral voor het gemak, ze bevatten bijna altijd heel veel vocht, tot wel 80% ! Het overige is vaak afvalvlees. Erg dure maatijden voor weinig kwaliteit. Inmiddels bestaan er bij uw Dierenexpert ook wel blikjes die naast vocht wel echt vlees gebruiken.
Brokken zijn de meest voorkomende manier van voeren. Mits u op de eerder genoemde voorwaarden let kan een hond heel goed oud worden op brokken. U voert uw hond 2 maal per dag (puppy’s tot 3 maanden 3x), hierbij deelt u de aangegeven daghoeveelheid door 2 of 3.
Naturea is een voorbeeld van voor dat graanvrije varianten heeft. Net als Natural Health, Riverwood, Vigor & Sage en nog vele andere merken die bij ons te verkrijgen zijn.
Snacks kunt u uw hond geven als beloning of in een trainingsprogramma. Let hierbij op dat er veel snacks zijn met granen, deze dus met mate geven. Het gaat om het moment van de snack geven en niet om de grootte.
Ontwormen en Ontvlooien zal u regelmatig moeten doen. Hiervoor kunt u bij Dierenexpert een voordelig abonnement afsluiten of de artikelen los kopen. Vraag altijd advies daar u met giftige stoffen gaat werken. Ontwormen doet u uw hond 4 keer per jaar, gemakkelijk te onthouden is als u dit met het wisselen van het seizoen doet. Om wormpilletjes of pasta binnen te krijgen zijn er gemakkelijke hulpmiddelen beschikbaar.
Ontvlooien ligt soms iets ingewikkelder. Wat zeker is dat als u het hele jaar een middel tegen vlooien (en teken) gebruikt u zeer weinig kans maakt op grotere vlobesmettingen. Hiervoor zijn heel veel merken geschikt, om uw keus goed te kunnen maken kunt u nog letten op welke werkzame stoffen erin zitten. Bijna altijd zijn merknamen duurder maar niet beter dan eenzelfde werkzame stof die herverpakt is door bijvoorbeeld Beaphar of Exil.
Voor meer informatie, zoals vachtverzorging en advies op maat helpen wij u graag in de winkel. Wij wensen u veel plezier met uw hond en zijn graag uw adviseur.