Feestmaand is stressmaand voor onze huisdieren!

De feestdagen komen er weer aan: Pakjesavond, Kerstmis, Oud en Nieuw.
Dit is voor ons een tijd van plezier en drukte, een tijd met visite, lawaai, muziek en pakjes, kerstbomen en heerlijke geuren. Voor onze huisdieren is dit echter een periode die ze liever overslaan. Feestmaand is stressmaand!
Op deze pagina leggen wij uit welke producten er te koop zijn om uw hond of kat te helpen ontspannen en geven wij tips hoe om te gaan met gespannen huisdieren.


Welke producten zijn er te koop?

Voor Katten & Honden!

Bach Bloesem

De methode van Dr. Bach

Lemon Pharma bereidt Bach bloesem producten voor mens en dier volgens de originele methode van Dr. Bach. De Engelse Dr. Bach was ervan overtuigd dat een groot aantal klachten, zoals bijvoorbeeld angst en depressiviteit die zich uiten in zich terugtrekken, te wijten zijn aan een verstoord geestelijk evenwicht. Dr. Bach ontdekte dat bepaalde planten de kracht hebben om precies dit evenwicht positief te beïnvloeden. Lees hier meer over het gedachtegoed van Dr. Bach.

Uit de bloesems van wilde planten ontwikkelde hij 38 essenties. Daarmee was de bachbloesem methode geboren. Elk van Dr. Bachs bloesemessenties kan zeer precies bij een bepaalde gemoedstoestand worden ingedeeld, waarop het een compenserend en harmoniserend effect heeft. Zo zijn voor ANGST de volgende Bach bloesems geselecteerd: ratelpopulier, maskerbloem, zonneroosje, kerspruim en walnoot.

Herstel de disbalans

Angst, nervositeit, agressiviteit, uitputting, een slecht humeur, gebrek aan energie of zelfvertrouwen verstoren het geestelijk en lichamelijk welzijn van mens en dier. Bach bloesem essenties kunnen echter op een milde en gezonde wijze helpen het emotionele evenwicht te herstellen. Ze hebben een positieve invloed op de emotionele intelligentie en zijn daarom een waardevol hulpmiddel om beter te kunnen omgaan met stress situaties in het dagelijks leven.


Frama Rust Mix (Valeriaan)

Rust Mix is een hoogwaardige kwaliteit kruidenmix met een zeer complexe en elkaar ondersteunende werking.
Door de fijne maling wordt het product goed en snel opgenomen. Het is een 100% puur en natuurlijk product van hoge kwaliteit.
U kunt rustmix gebruiken door het over het voer te strooien.


Feliway Classic Verdamper

Wanneer katten zich goed voelen in hun leefomgeving strijken zij met hun kopje langs allerlei voorwerpen in huis, om zo de omgeving te markeren. Hierdoor laten zij het ‘kopjesferomoon’ achter dat hen vertelt dat de omgeving veilig is en vertrouwd. FELIWAY CLASSIC is een kopie van dit kopjesferomoon en het is wetenschappelijk bewezen dat het stress-gerelateerd gedrag helpt te voorkomen of te verminderen. Ook helpt het katten zich aan te passen aan hun omgeving.
Jij kunt je kat dus een handje helpen door hem tijdens de feestdagen te ondersteunen met FELIWAY. 

TIP Plaats de FELIWAY CLASSIC verdamper minimaal 1 week voor de jaarwisseling in het stopcontact. Laat de verdamper na Oud en Nieuw nog minimaal een week in het stopcontact zitten.
 
 Werkt veilig en NIET verdovend 
 Werkt ontspannend 
 Voorkomt en vermindert stress


Adaptil Calm Verdamper

De ADAPTIL Calm Verdamper helpt honden gerust te stellen bij nieuwe ervaringen of bij situaties die bij hen angst oproepen en voor stress zorgen, zoals alleen thuisblijven, harde geluiden zoals vuurwerk en visite.

  1. Creëert continu een geruststellend en veilig gevoel voor de hond
  2. Klinisch bewezen en aanbevolen door dierenartsen

    ADAPTIL is een kopie van het Dog Appeasing Pheromone (moederferomoon) waardoor de hond zich veilig en kalm voelt.

TIP Plaats de ADAPTIL CALM verdamper minimaal 1 week voor de jaarwisseling in het stopcontact. Laat de verdamper na Oud en Nieuw nog minimaal een week in het stopcontact zitten.
  Werkt veilig en NIET verdovend 
 Werkt ontspannend 
 Voorkomt en vermindert stress


Info & Advies

Waarom is feestmaand stressmaand voor onze katten?

Katten zijn ontzettend leuke huisdieren. Van nature sierlijk en ontspannen, maar ook gebouwd op beweging en snelheid. Een kat doet wat je vraagt als ze daar zelf zin in heeft. Niet omdat ze haar baasje als leider ziet.

Nog belangrijker, een kat moet kunnen kiezen! In de natuur bepaalt ze zelf waar wat gebeurt, en in huis wil ze dat ook. Katten zijn erg gehecht aan hun omgeving en hebben zo hun eigen specifieke behoeften. Het is voor haar van het grootste belang dat alles stabiel blijft. Gebeurt dit niet dan ondervindt ze in meer of mindere mate stress. En dat is nou net wat er in de feestmaanden gebeurt. Het meubilair verandert van plaats, er komt een kerstboom bij, er lopen ‘s nachts mensen rond in huis die pakjes verstoppen, de Sint komt op bezoek, harde geluiden en muziek, vreemde mensen en kinderen… En ja, de baasjes doen vaak ook anders dan anders. Ze vergeten eet- en drinkbakjes tijdig te vullen, of verplaatsen de kattenbak omdat ze het niet netjes vinden naar hun gasten toe dat de bak in het zicht staat. En de arme kat? Die begrijpt er niks van...

Waarom kunnen angst en stress schadelijk zijn voor onze katten?

Op zich is kortdurende stress goed en noodzakelijk om te overleven. Doch chronische stress is schadelijk voor katten en kan leiden tot diverse gezondheidsproblemen zoals blaas-en plasproblemen en diabetes. Langdurige angst kan zich omzetten in fobieën en hardnekkige gedragsproblemen. Helaas belanden nog steeds veel katten hierdoor in asielen of op straat.

Wat kan mijn kat angst en stress bezorgen?

Katten houden van privacy, ruimte en hebben een vrije toegang nodig tot belangrijke voorzieningen zoals voeding, rustplaatsen, kattenbak, etc. Alles wat hun routine verstoort kan een reden zijn voor stress en angst. Veel katten verstoppen zich dan ook tijdens de feestelijke momenten. Ze worden gealarmeerd door hard lawaai, vreemde mensen en geuren. In de wintermaanden is het buiten ook vaak koud en nat en worden ze genoodzaakt om meer binnen te blijven, wat hun vrijheid en ontsnappingsmogelijkheden nog meer beperkt.

Signalen die kunnen duiden op angst en stress bij katten:

 Verstoppen
 Weggekropen zitten kijken met grote pupillen
 Oren plat op de kop
 Snorharen strak naar achteren
 Op abnormale plaatsen gaan zitten
 Klagelijk miauwen
 Minder of net meer interactie met jou
 Onzindelijkheid: plassen naast de bak
 Sproeien tegen muren en meubels
 Abnormale krabmarkeringen
 Plots overmatig gaan eten of juist stoppen met eten
 Overmatige vachtverzorging met soms zelfs kale plekken tot gevolg
 Wegkijken
 Staart laag en langs het lichaam

Hoe kun je je kat helpen hiermee om te gaan?

Het hoeft echter niet op een drama uit te draaien en niet elke kat is even gevoelig voor stress en angst. Het opvangen van de angstsignalen en kennis over het normale gedrag van jouw kat is hierbij belangrijk. Bovendien kunnen katten ook getraind worden, zodra je weet wat hun persoonlijke favoriete beloning is. Dat kan een bepaald snoepje zijn maar eveneens haar favoriete speeltje. Kattengedragstherapeuten en dierenartsen kunnen jou hier ook veel over vertellen.

Enkele kleine aanpassingen in haar omgeving kunnen je kat echt helpen om het feestseizoen en de wintermaanden ontspannen door te komen. Voorkomen is namelijk nog steeds beter dan genezen:

  Tip 1   Ontdek je plekje:
Zorg voor verschillende schuilplekken. Ze moeten warm, veilig en makkelijk toegankelijk zijn. Let hierbij op jouw kat haar voorkeur. Veel katten houden van het vertoeven op hoge plekjes bijv. een hoge krabpaal/combi ligmandje, plankjes tegen de muur, hangmatten. Anderen houden dan weer van lage schuilplaatsen.

  Tip 2   Extra eet- en drinkbakjes:
Zet deze op verschillende plaatsen in het huis, zodat je kat zelf kan bepalen waar ze zich het prettigst voelt om te eten en te drinken. Eet- en drinkbakjes staan best niet naast elkaar en niet naast de kattenbak. Wij eten zelf ook niet graag daar waar we onze behoefte doen, toch? 😉

  Tip 3   De kattenbakregel:
Zorg voor voldoende kattenbakken en zet ze op een rustige plaats. Ook als je kat normaal buiten haar behoefte doet. Wij raden aan: één per kat plus één extra!

  Tip 4   Ontsnappingsroutes:
Laat binnendeuren naar andere kamers en traphallen zoveel mogelijk open zodat je kat kan kiezen waar ze wil schuilen.

  Tip 5   Sluit je kat nooit op!
Vooral niet in 1 kamer waar ze zich onprettig en gevangen voelt.

  Tip 6   Geen feestmaaltijd:
Denk niet dat je je kat een plezier doet met een feestmaaltijd: een paar snoepjes mag wel maar houd haar dieet voor de rest sober. Ze is al gestrest genoeg, verandering van dieet kan haar ook nog eens diarree bezorgen. Niet doen dus!

  Tip 7   Plantenbakken onder de kerstboom en kerststukjes zijn geen waterbak:
Katten gaan soms drinken uit plantenbakken onder de kerstboom en kerststukjes: dit water is vaak brak en dus giftig.

  Tip 8   Laat de glazen kerstballen dit jaar voor wat ze zijn:
Zo hoef je je ook niet druk te maken dat poeslief ze uit de boom mept en ze stuk laat vallen.

  Tip 9   Laat je kat chippen:
Mocht je kat toch weglopen, dan kan ze snel veilig bij jou teruggebracht worden. Bovendien kan die chip ook handig zijn als je een elektronisch kattenluikje wilt plaatsen.

  Tip 10   Houd je kat tijdens Oud & Nieuw binnen:
We horen veel te vaak dat er vuurwerk naar dieren gegooid wordt, wat angst voor vuurwerk en harde geluiden in het algemeen tot gevolg kan hebben. Probeer deze situaties zoveel mogelijk te vermijden. Houdt katten een paar dagen van tevoren al binnen.

   Tip 11 - Sluit alles af

Ramen, deuren, rol- en kattenluiken en gordijnen, alles mag dicht. Zo kun je de flitsen en knallen van het vuurwerk zo veel mogelijk buiten houden. Zorg wel dat alle binnendeuren open staan en de toegang naar de veilige plekjes verzekerd zijn. Je kat moet te allen tijde haar weg vinden naar de kattenbakken en haar eet- en drinkbakjes. Daarnaast helpt het ook om het licht aan te doen en de radio/tv aan te zetten. Houdt natuurlijk wel rekening met zenders die wel vuurwerkgeluiden uitzenden om 00.00 uur.

   Tip 12 - Straf je huisdier nooit als hij/zij bang is

Straffen kan ervoor zorgen dat de angst alleen maar erger wordt. Daarnaast kan er ook angst ontstaan voor jou als eigenaar. Blijf zelf rustig en steun jouw huisdier zonder overdreven veel aandacht te geven. “Ongewenst gedrag negeren” is een veelgebruikte techniek die in vele gevallen ervoor kan zorgen dat ongewenst gedrag uitblijft.  


Ondersteuning met feromonen

Wanneer katten zich goed voelen in hun leefomgeving strijken zij met hun kopje langs allerlei voorwerpen in huis, om zo de omgeving te markeren. Hierdoor laten zij het ‘kopjesferomoon’ achter dat hen vertelt dat de omgeving veilig is en vertrouwd. FELIWAY CLASSIC is een kopie van dit kopjesferomoon en het is wetenschappelijk bewezen dat het stress-gerelateerd gedrag helpt te voorkomen of te verminderen. Ook helpt het katten zich aan te passen aan hun omgeving.

Jij kunt je kat dus een handje helpen door hem tijdens de feestdagen te ondersteunen met FELIWAY. 

Tip: Plaats de verdamper minimaal 1 week voor de feestdagen in het stopcontact. De verdamper verspreidt 30 dagen lang een geruststellende boodschap voor de kat en helpt hem om te gaan met de stressvolle feestdagen.


Waarom is feestmaand stressmaand voor onze honden?

Diep van binnen is jouw hond nog steeds een beetje wolf. Een roedeldier dat zich prima voelt zolang er orde, regelmaat, duidelijkheid en structuur aanwezig zijn.

Hij is een sociaal dier, die de ander nodig heeft om te overleven. Daarom past hij zo perfect in ons gezin, want ”die ander” dat kan een andere hond zijn maar in veel gevallen zijn wij dat zelf. Ze zijn erg aangewezen op ons en zijn dan ook meester in het lezen van menselijke lichaamstaal. Kun je nagaan wat er gebeurt tijdens de feestmaanden? Er is dan nauwelijks sprake van orde, regelmaat en rust in huis! En het ergst van al: hun beste roedelmaatjes (wij dus) spreken ineens een andere taal. De lichaamstaal van drukke, feestvierende, vakantiehebbende, uitbundige en lawaaierige mensen. Ze herkennen bepaalde dingen niet meer en dat maakt hen angstig.

Waarom kunnen stress en angst schadelijk zijn voor onze honden?

Op zich is stress door angst goed en noodzakelijk om te overleven. Het grote probleem is echter dat langdurige angst en stress kunnen leiden tot een algehele toestand van onrust en een blijvende fobie waarbij de reacties van de hond niet meer in verhouding zijn tot de prikkel die de angst veroorzaakt. Met name de angst wordt steeds erger en erger en het lijkt erop dat de klok niet meer teruggedraaid kan worden. Langdurige angst en fobieën kunnen het welzijn van je hond aantasten en zijn relatie met het gezin verstoren. 

Wat kan mijn hond stress bezorgen?

Eenvoudig, alles wat hij niet kent of wat zijn normale routine doorbreekt. Daarbij mag gezegd worden dat angst voor geluiden het meest voorkomt en vaak ook het lastigst is om weer vanaf te geraken. Dat komt omdat een plotse geluidprikkel, zoals een vuurwerkknal, zo onvoorspelbaar is. Bovendien gaat vuurwerk meestal gepaard met lichtflitsen. 2 prikkels in 1 klap voor je hond dus!
• 49% van alle honden vertoont angst in meer of mindere mate voor vuurwerk (Blackwell et al.2005)
• Bij 96% van de gevallen wordt de angst erger per blootstelling

Eens een geluidsovergevoeligheid ontwikkeld, wordt deze makkelijk veralgemeend:

  • Angst voor krakende geluiden(haardvuur)
  • Angst voor het “ping”geluid van de magnetron
  • Angst voor het knallend geluid van scooters en auto’s
  • Angst voor luchtballonnen
  • Angst voor stofzuigers

Signalen waar je bij honden op moet letten:

• Verandering in houding: kop in lage houding, poten gebogen, romp dichter naar de grond
• Staarthouding lager dan neutraal
• Overdreven hijgen, kwijlen
• Bibberen 
• Vluchtgedrag, nervositeit, vernielzucht, verstoppen
• Overmatig blaffen, janken en piepen 
• Onzindelijk zijn in huis

Hoe kun je je hond helpen hiermee om te gaan?

Honden die gevoelig zijn voor het ontwikkelen van angstfobieën en geluid, hebben voor langere termijn het meeste baat bij een gedragstraining. Met een beetje geduld en vooral veel liefde kan elke hond op elke leeftijd nog getraind worden, of hij nu een pup of senior is. Voel je je daarbij onzeker of vlot de training niet echt, schakel dan op tijd een gedragstherapeut en/of dierenarts in. In sommige gevallen kan medicatie zelfs nodig zijn.

Op kortere termijn kun je je hond deze feestdagen helpen door het volgen van enkele, eenvoudige tips:

Voorkomen is nog steeds beter dan genezen...

   Tip 1. Houd regelmaat: sorry, maar eten, wandelen en gaan slapen doet je hond op dezelfde uren als normaal.

   Tip 2. Geen feestmaaltijden voor je hond: hoe leuk het ook lijkt, verandering van dieet geeft kans op maag-darmproblemen bij je hond. Laat je dus niet verleiden om extra snoep en abnormale voeding aan je hond te geven. 

Tip 3. Veilige haven: zorg ervoor dat je hond weet waar hij met rust gelaten kan worden en waar hij zich veilig voelt. Is er teveel lawaai en visite in huis en gedraagt je hond zich erg nerveus: wijs hem dan de weg naar zijn veilige haven en laat hem daar dan ook blijven. Als je hond reeds een schuilplaats heeft, kun je deze gebruiken en het met behulp van dekens en kussens zo knus mogelijk maken. Wanneer je zelf een veilig plaatsje gaat maken, doe dit dan enkele weken op voorhand.

Tip 4. Cadeautjes uitpakken is niet voor honden: pakjes open maken kan super spannend zijn, vooral voor kinderen. Je hond begrijpt al dit gedoe niet en ziet er zeker de lol niet van in. Als je dan toch een nieuw speeltje aan je hond wilt geven, doe dat dan later als de rust weer in huis is teruggekeerd en jij alle aandacht voor hem hebt. Of doe het buiten in de tuin of het park. Nieuwe speeltjes zijn vooral leuk voor je hond als hij het samen met jou kan delen en als je tijd hebt om samen met hem te spelen. En dat is niet tijdens een kerstdiner.

   Tip 5. Bescherm zijn oren: er is tegenwoordig veel te doen rond geluidsoverlast. Oordopjes vind je op alle festivals en straatwerkers hebben heuse oorbeschermers op hun hoofd. Dus hou zeker rekening met je hond, wetende dat hij veel beter hoort dan wij. Dansfeestjes thuis zijn leuk, doch als het even kan, zorg er dan voor dat je hond een aparte kamer heeft waar hij zich kan afzonderen van muziek en hard geluid. 

   Tip 6. Sluit alles af
Ramen, deuren, rol- en kattenluiken en gordijnen, alles mag dicht. Zo kun je de flitsen en knallen van het vuurwerk zo veel mogelijk buiten houden. Daarnaast helpt het ook om het licht aan te doen en de radio/tv aan te zetten (let op dat er geen vuurwerk op de tv wordt getoond). Tip: Klassieke muziek werkt extra rustgevend.

   Tip 7. Laat honden aangelijnd uit
We horen veel te vaak dat er vuurwerk naar dieren gegooid wordt, wat angst voor vuurwerk/harde geluiden tot gevolg kan hebben. Langdurige angst kan zelfs leiden tot een algehele toestand van onrust en een blijvende fobie. Probeer deze situaties zoveel mogelijk te ontwijken.  Laat je hond dus alleen aangelijnd uit op plaatsen waar weinig (het liefst geen) vuurwerk wordt afgestoken. In het bos bijvoorbeeld.

   Tip 8. Controleer of de chipgegevens up-to-date zijn
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Hoe goed je ook oplet, sommige dieren weten toch op de een of andere manier te ontsnappen. Als de chipgegevens up-to-date zijn kan de eigenaar snel gevonden worden en is jouw geliefde viervoeter snel weer veilig thuis.

   Tip 9. Straf je huisdier nooit als hij/zij bang is
Straffen kan ervoor zorgen dat de angst alleen maar erger wordt. Daarnaast kan er ook angst ontstaan voor jou als eigenaar. Blijf zelf rustig en steun jouw huisdier zonder overdreven veel aandacht te geven. “Ongewenst gedrag negeren” is een veelgebruikte techniek die in vele gevallen ervoor kan zorgen dat ongewenst gedrag uitblijft.

   Tip 9. Zorg voor afleiding
Probeer je hond met een speeltje of wat lekkers af te leiden tijdens spannende situaties. Door de aandacht ergens anders op te vestigen zijn ze minder bezig met het vuurwerk dat buiten wordt afgestoken. Biedt iets aan wat jouw huisdier echt leuk of lekker vindt.

   Tip 10. Laat je hond zelf kiezen waar hij/zij graag wil zitten
De meeste honden kiezen het liefst zelf een plekje waar ze het minste last hebben van alle drukte. De een kiest voor de schoot van de eigenaar, de ander onder de bank, op de kast of in de badkuip. Laat ze hier vrij in, dat is voor veel dieren het prettigst. 


Ondersteuning met feromonen

Wat zijn feromonen?
Feromonen zijn signaalmoleculen/stofjes die een bepaalde boodschap overbrengen tussen dieren van dezelfde soort. Ze komen via de neus binnen en gaan via een speciaal orgaan direct naar dat deel van de hersenen waar de instincten en reflexen worden geactiveerd. Dit is een krachtig mechanisme dat direct voor gedragsverandering zorgt.

De feromonen in ADAPTIL
ADAPTIL is een kopie van het Dog Appeasing Pheromone (moederferomoon). Zogende teven produceren D.A.P aan de melkklieren. Het geeft pups een veilig en vertrouwd gevoel en het zorgt ervoor dat ze rustig worden en de tijd nemen om melk te drinken bij hun moeder. Ook op oudere en volwassen honden heeft ADAPTIL hetzelfde geruststellend effect. Studies hebben aangetoond dat honden die in contact komen met ADAPTIL makkelijker en sneller leren en beter kunnen omgaan met stressvolle situaties.

Gedurende de feestperiode kun je of de ADAPTIL Calm Verdamper gebruiken door deze in het stopcontact te pluggen in de ruimte waar je hond zich het meeste bevindt, of de ADAPTIL Calm Halsband bij je hond om doen. De halsband ondersteunt je hond zowel binnen als buiten tijdens spannende situaties. Ter ondersteuning kun je ook nog de ADAPTIL Transport Spray aanbrengen op de slaapplaats of in de veilige haven van je hond.