Wimpergekko's

De wimpergekko is een hagedis die afkomstelijk is van de oostelijke eilanden van Nieuw-Caledonië. Deze eilanden liggen ten oosten van Australië. Lange tijd werd gedacht dat deze gekkosoort was uitgestorven, maar in 1994 werdt de wimpergekko herontdekt. Inmiddels is de soort in gevangenschap veel nagekweekt en heeft het samen met de bescherming in het wild de redding van de soort betekend.

De naam van de gekko verwijst naar de kleine kammetjes boven de ogen, die lijken op... wimpers! Daarnaast is deze gekkosoort te herkennen aan de duidelijk zichtbare kammen met kleine stekeltjes aan weerszijden van de kop die over de hals doorlopen in een dubbele rugkam. De kleur van de gekko varieert van grijs tot groen of bruin en zelfs oranje tot geel. Het gedeelte kussen de rugkammen is altijd lichter of anders van kleur dan de rest van het lichaam. De kop is groot in vergelijking tot het lichaam, de staart daarentegen vrij klein. 

Zoals veel gekkosoorten kunnen wimpergekko's tegen gladde verticale oppervlakken aanlopen. Ze maken daarbij gebruik van hechtlichamen onder de tenen. Deze hechtlichamen zien eruit als een soort lamellen.

Wimpergekko weetjes

Wetenschappelijke naam: Correlophus Ciliatus
Familie: Diplodactylidae
Verspreiding: Nieuw-Caledonië
Gemiddelde grootte van een pasgeboren jong: 4-7cm
Gemiddelde grootte van een volwassen dier: 20-25cm
Gemiddelde levensduur: 15-25 jaar (sommige exemplaren worden zelfs ouder)

Van nature

Van oorsprong komt de wimpergekko voor in struikgewas en lage bomen in de bossen van Nieuw-Calidonië, een eiland ten Oosten van Australië (Zie rood aangegeven eiland op de kaart). Het zijn vrij schuwe dieren die schemer- en nachtactief zijn. Ze eten het liefst insecten en fruit.

Als een wimpergekko wordt aangevallen door een roofdier, kan hij een deel van zijn staart afstoten om de aanvaller te misleiden. Dit heet autotomie. Bij wimpergekko's groeit de staart echter NIET terug, in tegenstelling tot veel andere hagedissen. De wimpergekko kan zijn kleur enigszins aanpassen aan de ondergrond. Bij stress of kou kunnen ze donker kleuren. Wimpergekko's zijn van nature solitair en leven dus het liefst alleen.

Huisvesting

Bij het opzetten, inrichten en bijhouden van een terrarium komt heel wat kijken. Zorg ervoor dat het terrarium klaar staat als u een wimpergekko koopt. kies een terrarium dat in verhouding meer hoogt heeft in plaats van een breed terrarium. U kunt een wimpergekko alleen houden, of met meerdere bij elkaar. Zet echter nooit twee mannetjes bij elkaar, ze zijn onderling erg agressief. 

Voor een koppel wimpergekko's heeft u een terrarium van minstens 60 x 45 x 60 centimeter nodig (Lengte, diepte, hoogte). Wilt u echter een wimpergekko alleen houden, houdt dan rekening met een afmeting van minimaal 45 x 45 x 60 centimeter (Lengte, diepte, hoogte). Zet het terrarium op een rustige plaats en beweeg rustig in de buurt van het terrarium. Kies een terrarium met een achterwand, dit voorkomt stress bij de dieren, Een slot kan handig zijn om te zorgen dat kinderen niet zonder toezicht bij de dieren kunnen.

Het verblijf moet geventileerd en tochtvrij zijn. Van nature komt de wimpergekko voor in een vochtig klimaat. De luchtvochtigheid in het terrarium moet tussen de 60 en 80 procent liggen. Kies daarom een bodembedekker die vocht vasthoud, zoals bark, turf of spagnum mos. Planten, echte of van plastic, dienen als schuilplaats en wateropvang om van te drinken. Verder moeten er klimtakken en voldoende schuilplaatsen in het terrarium aanwezig zijn. Een bakje vochtig spagnum mos of veenmos is handig om de wimpergekko te helpen vervellen.

De temperatuur in het verblijf moet tussen de 22 en 26 graden Celsius liggen, waarbij de hoogste temperatuur direct onder de warmtespots is. 's Nachtes mag de temperatuur zakken naar 18 tot 22 graden Celsius. Omdat wimpergekko's in een gematigd klimaat leven, kunnen ze op kamertemperatuur gehouden worden, zolang de temperatuur maar nooit hoger wordt dan 30 graden. Er moet in het terrarium keuze zijn voor het dier om warme of koudere plekken op te zoeken. daarnaast bevorder je zo het microklimaat binnen het terrarium.

Gebruik voor de verlichting gloeilampen, spaarlampen of eventueel daglichtlampen. Het is verstandig om ook een UV-lamp op te hangen. Wimpergekko's zijn weliswaar nachtdieren, maat dit dier zal in de natuur ook korte perioden van de dag UV-B opnemen uit zonlicht. 's Nachts kunt u verder eventueel rode of blauwe lampen gebruiken. Dit om ook dan van uw dier te kunnen genieten zonder stress. daarnaast bootst u met blauw licht ook de natuur na. Maanlicht ziet de wimpergekko echter als blauw licht. Laat het licht overdag tien tot twaalf uur aan staan. Zet het licht eventueel op een schakelklok zodat er een vast dag- en nachtritme is. Let op de mogelijk hoge hoeveelheid aan wattage. sommige schakelklokken zijn beperkt. Zorg dat de dieren niet in contact kunnen komen met de lampen en warmtespots. Hang eventueel de lampen op boven het terrarium in plaats van dat u en terrarium aanschaft waarbij de lampen in het verblijf hangen.

Verschillende varianten

Er zijn verschillen in grootte en kleurtekening tussen wimpergekko's, zogenaamde kleurvormen of ook wel "morphs". Voorbeelden hiervan zijn "Patternless" (zonder patroon), "Bicolor" (Tweekleurig), "Tiger" (Met strepen), "Dalmatian" (Met stippen), "Flame/Fire" (Vanwege de kleur/vlekken) en "Pinstripe" (Met grotere stekeltjes)

Verzorgen en hanteren

Wimpergekko's zijn rustige dieren die niet snel bijten als ze opgepakt worden. Het blijven echter kijkdieren en geen knuffeldieren. Vastpakken van deze dieren zorgt voor stress. Houd dus rekening dat u dit niet te vaak doet en zorg voor een rustige omgeving. Pas op dat u de gekko nooit bij de staart pakt, want dan zal hij deze afstoten. de staart van een wimpergekko groeit niet meer aan!

Het is belangrijk om het terrarium goed schoon te houden. Verwijder elke dat dode, niet opgegeten voedseldieren en haal uitwerpselen weg voor u opnieuw voert. Sproei elke dag wat water in het terrarium om de luchtvochtigheid op peil te houden. Dit kan ook met een automatisch sproeisysteem. U zult het glas vaak schoon moeten maken omdat de gekko dit bevuilt. 

Vervang het bodemmateriaal met regelmaat, afhankelijk van het gebruikte substraat. Maak dan meteen de rest van het terrarium goed schoon, ook de inrichting. Spoel altijd heel goed na als u een schoonmaakmiddel hebt gebruikt!

Was altijd uw handen nadat u in contact bent geweest met de dieren of het terrarium, reptielen kunnen Salmonella overbrengen. Gebruik bij voorbaat een hand ontsmettingsmiddel voordat u het terrarium in gaat met uw handen.