Tips/handleiding voor uw knaagdier of konijn

Omdat wij van Dierenexpert Benji uw dier een warm hart toedragen willen wij u via deze tips advies geven hoe u uw dier goed kunt verzorgen.

Als u van plan bent een nieuw dier aan te schaffen is het allereerst van belang om uzelf ervan te overtuigen dat het soort wat u kiest ook bij u en
evt. uw gezin past. Bij ons in de winkel kunt u hierover advies inwinnen. Vooral voor kleine knaagdieren is de leeftijd van de verzorger/ster van belang i.v.m. tam
zijn of worden.

Huisvesting
Konijnen en knaagdieren hebben ieder een eigen soort van huisvesting nodig die past bij de volwassen grootte van het dier.

Cavia’s kunt u bijvoorbeeld het beste houden in een dichte kunststof caviakooi zonder traliewerk aan de zijkanten. Hun ogen zijn zeer vatbaar voor allerlei kwaaltjes waarbij het goed is om tocht in de kooi te voorkomen. Koop voor uw cavia een kooi van minimaal 70cm. breed, een cavia moet altijd op een vorstvrije plek worden gehouden. Een cavia zit graag in een eigen hokje, dus een houten of kunststof huisje heeft een pré.

Konijnen kunt u zowel buiten als binnen houden, binnen let u erop dat de kooi 3x zijn volwassen grootte moet zijn.
Dat komt bij een dwergkonijntje neer op min. 80cm. Bij een dwerghangoor op minimaal 100cm. In een buitenhok zet u uw konijn beter uit de wind.

Goudhamsters gaan in een hokje waarin veel speelplezier te vinden valt.
Dat is ook voor dwerghamsters belangrijk. Let vooral goed op de tussenruimte van het traliewerk. Koopt u een goudhamsterkooi en doet u hier een dwerghamster in dan komt deze er tussen de tralies door weer uit. Dwerghamsters en muizen horen in kooitjes die dicht zijn of die hele fijne tralies hebben.

Ratten en degoe’s gaan in een extra grote kooi met veel speelgoed, let erop dat er ook een traliewerk bodem in zit i.v.m. knagen. Een lekker hamsterbedje van verteerbaar wol en een eigen nachthokje worden zeer op prijs gesteld, ook bij ratten. Leuk is een huisje of tunnel te kopen vol met zaadjes of hooi. Uw dier eet deze huisjes langzaam leeg en heeft zo wat te doen.
Extra kunt u Beaphar geurverdrijver kopen, voor een nog frisser ruikende kooi !

Bodembedekkers
Uw dier heeft natuurlijk ook wat op de bodem van de kooi nodig. Dit is per diersoort verschillend. Het beste is ervoor zorgen dat u bodembedekking koopt die goed schoon is, per definitie zijn de bodembekkers uit dierenspeciaalzaken schoner (qua stof en ongedierte) dan uit een supermarkt. We kennen een aantal soorten
bodembedekkers t.w.: Stro (buitenkonijen), zacht stro (buiten cavia’s), Hennepvezel (stofvrij voor cavia’s, ratten en konijnen binnen),
Biolitter geperste papierkorrel (stofvrij, voor konijnen en kleine knagers), Barni katoen (stofvrij, voor konijnen en kleine knagers), Corbo maiskorrel (stofvrij, voor kleine knagers), Houtvezel al of niet met een lekkere geur eraan (NIET stofvrij, voor binnenkonijnen en cavia’s). Verder is van belang te weten dat u beter de bodembekkers zo op de bodem legt en dus geen kranten (kranten blijven nat) of andere dingen eronder doet. Het vocht (dat meestal stinkt)
zal niet kunnen verdampen aan de lucht en de kooi zal blijven ruiken.

 

Voeding & Snacks
De juiste voeding voor uw knager of konijn is van groot belang, ze hebben een ingewikkelder en in verhouding langer maagdarmkanaal dan mensen. Dus afwisseling en voldoende voedingstoffen zijn van groot belang. Ruwvoer in de vorm van hooi is voor de wat grotere knaagdieren en konijnen van heel groot belang.
Ca. 70% van de voedingsbehoefte bestaat uit ruwvezel, hooi of speciaal voer zit hier vol van! Voor de kleinere knaagdieren is hooi vaak te stoffig dus het ruwvoer voor hen moet u vinden in het voer dat u deze knagertjes voert. Over het algemeen kan gezegt worden dat gemengd voer vaak niet volledig is omdat de diertjes vaak een deel laten liggen. Beter is dus een korrel te kopen in de vorm van bix, of nog beter, een geëxtrudeerde korrel. Tevens bestaat er voor konijnen en cavia’s voer dat graanvrij is. Dit bevat minder suikers. Ook met het kopen van snacks is het belangrijk om op te letten dan er weinig suikers in zitten. U mag regelmatig wat snacks geven (versterkt de band tussen uw dier en u) mits u maar afwisselt en er voor zorgt dat uw dier voldoende normale voeding binnen krijgt.
Groenvoer geven (vers en goed gewassen !) kunt u ook regelmatig doen. Veilige groenten zijn: Andijvie, Broccoli, Paprika, Witlof en Spruitjes. Appel mag u ook geven. Geef nooit sla, bloemkool of andere kolen, door het vocht wat hierin zit kan uw diertje ziek worden.
Laat u in de winkel bij ons informeren over de diverse verschillende voeders.

Medicamenten en Vitamines.
Uw dier is gebaat bij het verstrekken van vitamines als de “R” in de maand is. Het ondersteund dan de gezondheid en
de weerstand. In ons assortiment hebben wij ook legio medicamenten zoals anti-schurft, Anti Myiasis, wormmiddelen en Anti parasiet pipetten. Ook andere hulp middelen zoals oogzalf, oorzalf etc. zijn bij ons op voorraad.
Cavia’s moeten het hele jaar vit.C krijgen, ze maken dit, net zoals mensen, niet zelf aan. pas op met houten kooien.

Vacht en gebitsverzorging.
Uw diertje heeft voor de vacht en gebitsverzorging een aantal dingen nodig. Zo is een knaagsteen en een liksteen geen overbodige luxe. Een knaagsteen zorgt voor het gebitsonderhoud, de tanden blijven n.l. doorgroeien en die moeten dus worden afgesleten met zo’n steen. Fruit of wilgenbomen hout (geschoond !) kan ook helpen bij de gebitsverzorging. Een liksteen bevat mineralen die u dier nodig heeft voor de verzorging van de vacht.
Regelmatig uw dier borstelen heeft ook zo zijn nut, het masseert de huid waardoor de talgklieren gezond blijven. Bij langharige dieren ook nog een slickerborstel en een speciale kam gebruiken.

Behandeling.

Uw diertje is per definitie een prooidier, pak het daarom altijd met 2 handen op en probeer te voorkomen dat u het diertje van bovenaf pakt. Neem uw diertje regelmatig op schoot (evt. met een handdoekje) , u krijgt dan een fijne band met uw dier en uw geur zal steeds vertrouwder worden voor uw dier.

Vervoeren.
Als uw diertje onverhoopt ziek wordt zijn er allerlei maten stevige vervoersboxjes te koop. In zo’n box kunt u uw dier veilg, rustig en schoon vervoeren.
Kranten moet u weg houden bij uw huisdiertje, deze zitten vol druk inkt en zijn dus ongezond.

Wij wensen u veel plezier toe met uw knaagdier of konijn en zijn graag uw adviseur.