Home » Assortiment » Terra » Dieren » Luipaardgekko

Luipaardgekko

De luipaardgekko is zowel voor de beginnende als voor de meer ervaren reptielenhouder een ideaal reptiel. Het is een zachtaardige en eenvoudig te houden soort die al meer dan 30 jaar wordt gekweekt in de Verenigde Staten en Europa. De luipaardgekko is verkrijgbaar in zijn natuurlijke vorm en patronen, maar er bestaan ook verschillende kleurenvariëteiten (morfen).

Luipaardgekko weetjes:

Wetenschappelijke naam: Eublepharis macularius
Familie: Luipaardgekko’s behoren tot de subfamilie Eublepharidae of ooglid gekko’s.
Verspreiding: Iran, Pakistan, Afghanistan en een deel van India
Gemiddelde grootte van een pasgeboren jong: 7-10cm
Gemiddelde grootte van een volwassen dier: 18-25cm
Gemiddelde levensduur: 10-25 jaar (sommige exemplaren worden zelfs ouder)

Huishouding

Zorg ervoor dat als je een luipaardgekko aanschaft, het terrarium al klaar staat. Voor een paartje luipaardgekko's heb je een terrarium nodig met de minimale afmeting van 60x45x30 centimeter. Als je een luipaardgekko alleen houd is een minimale afmeting van 45x45x30 centimeter ook geschikt. Zet het terrarium op een rustige plaats in de kamer en beweeg ook rustig in de buurt van het terrarium. Een slot is handig om zo ongewenste kinderen buiten te houden. Hanteer je luipaardgekko op een rustige manier en in een rustige omgeving. Let op dat bij een groep luipaardgekko's er altijd één man bij één of meerdere vrouwtjes geplaatst moet worden. Mannen zijn vaak erg agressief tegen elkaar en dat kan tot nare situaties lijden.

Zorg naast genoeg ruimte ook voor een goede achterwand in het terrarium. Luipaardgekko's vinden het prettig als ze af en toe kunnen schuilen of zich kunnen verstoppen. Bij een "doorkijkterrarium"is dat niet mogelijk en kan een luipaardgekko veel stress ervaren. Veel terrariums hebben een achterwand van kurk. Dit is echter niet handig aangezien de krekels die je je luipaardgekko moet voeren hier graag tussen gaan zitten. Hierdoor wordt het niet meer makkelijk bereikbaar voor jou gekko.

Er bestaan verschillende soorten bodembedekkers. Niet alle soorten zijn even geschikt voor luipaardgekko's. Gebruik bij voorkeur geen scherpe bodem bedekkers zoals "Bark", houtsnippers of cocosvezel. Als je gekko dit inslikt kan het goed mis gaan.